©Nathalie Van Eygen| Opdrachtgever: Université Saint-Louis | Architect: Archi 2000
MATRIciel by Oteis is een engineeringbedrijf in duurzame gebouwen, een spin-off van de onderzoekseenheid Architectuur en Klimaat van de UCLouvain in België. Het bedrijf werd in 2005 opgericht door onderzoekers die de academische instrumenten ten dienste van de bouwsector wilden stellen. De ambitie was, en blijft, om alle dimensies van Duurzame Ontwikkeling op een pragmatische en realistische manier te ontwikkelen.
MATRIciel by Oteis streeft er dus naar om de impact van de bouw van gebouwen op de natuur te beperken en tegelijkertijd het comfort, de gezondheid en het welzijn van de gebruikers binnen en buiten de gebouwen te maximaliseren.
We weigeren te geloven dat elk probleem een “hightech” oplossing heeft en kiezen in plaats daarvan voor een aanpak gebaseerd op bioklimatisme en de kringloopeconomie om architecten te helpen bij het ontwerpen van meer duurzame gebouwen.
Wij ontwerpen plaatsen die zuinig zijn qua energie, materialen en techniek, van de schaal van een gebouw tot die van een grondgebied.
Onze toegevoegde waarde
We schrijven milieuvriendelijke oplossingen en zachte technologieën (“lowtech”) voor. Deze zijn:
- Herstelbaar: gemakkelijk te onderhouden en te renoveren, met een eenvoudige en begrijpelijke werking.
- Herbruikbaar en recyclebaar: waardoor een maximale recuperatie van hulpbronnen mogelijk is op het moment van de recyclage.
- Leefbaar: met gebruik van zo weinig mogelijk hulpbronnen, afkomstig van hernieuwbare hulpbronnen en lokaal geproduceerd tegen een betaalbare prijs.
Wij ontwerpen en certificeren gebouwen met een hoge milieukwaliteit en beschikt over de expertise om de kloof tussen de geplande en werkelijke prestaties te verkleinen:
- Beheersing van computersimulatietools die een betere inschatting van het toekomstige energieverbruik mogelijk maken.
- Monitoring van de energie- en milieuambities tijdens het project.
- Inbedrijfstelling van de technische installaties om deze te optimaliseren en efficiënt te laten functioneren.
- Keuze voor “lowtech” technische oplossingen en opstellen van handleidingen om ervoor te zorgen dat het gebouw en zijn bedieningselementen gemakkelijk te begrijpen zijn, en dus efficiënt kunnen worden beheerd en gebruikt.
We voeren studies uit om de productiviteit van de werknemers, het comfort, de gezondheid en het welzijn van de bewoners te verhogen:
- Holistisch ontwerp van het hele gebouw.
- Studies van het thermisch comfort in de zomer om het risico op oververhitting te beperken.
- Studies van de natuurlijke verlichting van de werkplekken om het verbruik van kunstlicht te beperken.
- Studies naar geoptimaliseerde technische systemen voor de werkplekken.
- Keuze voor materialen die niet schadelijk zijn voor de werknemers.
We voeren ook studies uit om de milieurisico’s te beperken:
- Studies van het beheer van de waterkringloop om de risico’s van overstroming en uitputting van het drinkwater te beperken.
- Milieustudies en studies van de koolstofvoetafdruk om het risico van uitputting van de natuurlijke hulpbronnen te verminderen.
- Biodiversiteitsstudies om het risico van biodiversiteitsverlies te beperken en ecosysteemdiensten te herstellen.